Warning: session_start(): open(/tmp/sess_dd851ad0b7e01690599b5088f8029b43, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in /home/wwwgand/public_html/includes/init.session.php on line 79

Warning: session_start(): Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /home/wwwgand/public_html/includes/init.session.php:79) in /home/wwwgand/public_html/includes/init.session.php on line 79

Warning: session_start(): Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /home/wwwgand/public_html/includes/init.session.php:79) in /home/wwwgand/public_html/includes/init.session.php on line 79
Ganduri Online - Online social networking

Warning: trim() expects parameter 1 to be string, array given in /home/wwwgand/public_html/modules/modules.php on line 61

Warning: trim() expects parameter 1 to be string, array given in /home/wwwgand/public_html/modules/modules.php on line 61

Warning: trim() expects parameter 1 to be string, array given in /home/wwwgand/public_html/modules/modules.php on line 61

Warning: trim() expects parameter 1 to be string, array given in /home/wwwgand/public_html/modules/modules.php on line 61

Warning: trim() expects parameter 1 to be string, array given in /home/wwwgand/public_html/modules/modules.php on line 61

Warning: trim() expects parameter 1 to be string, array given in /home/wwwgand/public_html/modules/modules.php on line 61

CULINAR

Rating: 6.7/10 (35 votes cast)

03 Februarie 2009

Majoritatea doamnelor care, pe langa sevici, mai au si o familie, aproape zilnic, se intreaba: "ce sa mai gatesc azi?", tinand seama de buget, de timp, de gustul fiecarui membru al familiei. Incercam sa va ajutam cu cateva sugestii si retete culinare.

 

MIC DEJUN

Oua ochiuri prajite in ulei

Se pune intr-o tigaie, cateva linguri de ulei si se pune pe aragaz. Separat, pe o farfurioara, se sparg ouale, se sareaza si, cand uleiul s-a incins,se pun, cu grija, sa nu se sparga, in tigaie. Cu o lingura, luam ulei si punem deasupra lor, pana se albeste pielita care le acopera. Se pot servi alaturi de branza, sau cascaval, sau doua felii de sunca si o felie de paine prajita. Un pahar de suc natural (de preferinta stors imediat)

 

PRANZ

Supa de pui

un pui 

un os de vaca(facultativ)

zarzavat pentru supasare,

piper

2 linguri patrunjel verde tocat

un galbenus de ou

2 linguri smantana

Daca ati pus os de vaca, acesta se fierbe inainte cca o ora si jumatate, apoi, se adauga puiul si zarzavatul.Zarzavatul, puteti sa-l puneti intreg, sau taiat marunt.Cand puiul este aproape fiert,se adauga zarzavatul si se mai da intr-un clocot.Cand este gata, se scoate osul de vita,se drege supa cu ou si smantana si se presara cu patrunjel verde.Se serveste fierbinte.

Friptura inasbusita,la cuptor

1-1,5kg carne

50gr slanina

3 cepe mijlocii

2 cesti zeama de carne(sau apa)

2 linguri de ulei sau o lingura de unturasare,

piper

Se alege o bucata de pulpa sau alta carne macra.Se sareaza,se pipereaza, se impaneaza cu slanina,se leaga ca sa-i dam o forma si se pune la fript intr-o cratita cu o lingura de untura, sau doua de ulei, incins.Se intoarce pe o parte si pe alta, rumenindu-se usor.Dupa ce s-a rumenit, se toarna 2 cesti cu zeama de carne sau apa.Se adauga ceapa taiata felii subtiri, se si se da la cuptor, acoperita sa fiarba , inabusit aprox. 2 ore.Intre timp, se intoarce de cateva ori.Se scoate capacul si se unge, din cand in cand, carnea, cu sosul din cratita, pana capata o culoare frumoasa(rumenita).Sosul, trebuie sa fie scazut, dar, daca mai este necesar, se mai adauga putina apa.Cand este gata, se scoate din tava,se scot atele,se taie felii si se aseaza pe un platou.Sosul se strecoara, se amesteca cu putina smantana(dupa gust se mai poate pune putin piper)si se serveste, cald, in sosiera. Friptura se serveste cu garnitura de legume sau piure de cartofi.

 

Desert-

gutui coapte

2-3 gutui mari

un pahar zahar

un pahar nuci macinate,

un pahar stafide,

un pahar apazahar pudra

Se spala si se sterg gutuile,se curata de seminte si de cotoare,cu ajutorul unui cutit, astfel incat gutuia sa ramana intreaga.Se pun intr-o tava in care punem un pahar cu apa si se umplu cu zahar, nuci, stafide, amestecate inainte. Se dau la cuptor , la foc mediu, cca 20 min. Se servesc calde, pudrate cu zahar, dar sunt la fel de gustoase si reci.

 

 

CINA

 

Barcute de cartofi

8 cartofi,

500gr dovleac de placinta,

200gr costita,

o salata verde,

sare, piper,

ulei de masline

marar,

o lamaie

Cartofii se spala, se pun la fiert, cu coaja, in apa cu sare. Cand sunt fierti, se scot, se lasa putin sa se racoreasca si se curata de coaja. Se taie in doua, pe lung,se scobesc, cu o lingurita, in interior, avand grija sa nu se sparga peretii cartofului. Dovleacul se curata de coaja,de seminte,si se pune la fiert intr-un vas cu apa. Dupa aprox 10 min de clocotit, se scoate, dovleacul cu o spumiera si, intr-un castron, se amesteca cu o lingura de ulei de masline, sare, piper.Se mixeaza si, cu aceasta compozitie se umplu cartofii, iar deasupra se aseaza felii de costita.Se dau la cuptor 15 min. la foc mediu. Se presara cu seminte de chimen, salata verde taiata, amestecata cu suc de lamaie, sare, piper.Se servesc fierbinti.

 

                                                    POFTA BUNA!

 

 

 

 

SFATURI PRACTICE PENTRU GOSPODINE

 

Saptamana aceasta, va voi destainui cateva dintre secretele legate de legume, zarzavaturi, verdeturi,pentru a putea valorifica, la maxim, calitatile acestora.

1.Pastrarea legumelor:Legumele se pastreaza mai proaspete, fie invelite intr-un stergar umed,fie sropite cu apa rece, apoi, invelite in hartie, fiecare separat si, tinute la racoare. salata verde,varza, conopida,radacinoasele, se pot inveli separat in hartie si, pastrate la racoare, cu cotoarele in sus.Stiati ca, daca tinem o ora, in apa rece, legumele deshidratate, acestea se rehidrateaza?Ciupercile uscate, se rehidrateaza in apa calda. Castravetii verzi si ardeiul iute, verde, se pastreaza proaspeti, intr-un borcan cu apa rece, cufundat 3/4 cu coada in jos,iar apa, se schimba o data pe zi.

2.Curatarea si spalarea legumelor:Legumele se spala sub jet de apa curenta,cat mai aproape de momentul pregatirii, fara a fi tinute mult in apa, deoarece, se cunoaste faptul ca, tinute mult timp in apa isi pierd o mare parte din continutul valoros.Spalarea este de preferat a se face in cosuri din sarma sau din plastic, cu gauri, nu in castron. Pentru curatare, se va utiliza un cutit de inox, pentru ca, in contact cu fierul, legumele, pierd, de asemeni, o parte din vitamine.Pentru radacinoase, curatarea se face mai usor cu un burete de sarma, din inox, sau prin radere cu cutitul.Legumele cu frunze comestibile(salata, loboda, macris, spanac, urzici), se aleg si se spala, foaie cu foaie sub jet de apa.


Posteaza Comentariu

Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa fiti autentificat.
Daca nu aveti cont va puteti inregistra dand click AICI

Warning: trim() expects parameter 1 to be string, array given in /home/wwwgand/public_html/modules/modules.php on line 61

Warning: Unknown: open(/tmp/sess_dd851ad0b7e01690599b5088f8029b43, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0